CCNPآموزش شبکه

RSTP چیست و پیاده سازی Rapid Spanning Tree Protocol

آموزش سیسکو CCNP Switch – تعریف STP

RSTP چیست؟ همانطور که گفته شد به صورت کلی در پروتکل Spanning Tree زمانی بین 30 تا 50 ثانیه طول میکشد تا convergence در شبکه صورت گیرد، مخصوصا زمانی که تغییر کوچکی در ساختار شبکه رخ میدهد میبایست این زمان سپری شود تا مجددا کل شبکه با پروتکل stp همگرا شود.

این زمان زمان بسیار زیادی است و جهت برطرف کردن این مشکل Rapid stp بر اساس استاندارد IEEE 802.1W بوجود آمد تا زمان convergence را به 6 ثانیه برساند !

ترکیبی بسیار مناسبی از RSTP با PVST ( که برای هر vlan به صورت جداگانه stp را فعال میکرد ) را +Rapid PVST مینامند که در ادامه درمورد آن صحبت میکنیم.

شرح عمکرد Rapid Spanning Tree Protocol

همانطور که به یاد دارید یه پورت در شبکه سه وضعیت داشت:

  1. root port
  2. designated port
  3. block port

و همچنین وضعیت پورت در پروتکل spanning tree به صورت های زیر بود :

  • Disabled
  • Blocking
  • Listening
  • Learning
  • Forwarding

ولی در rstp وضعیت کمی متفاوت است. در rstp هر پورت نقشی را ایفا میکنند.

وضعیت پورت ها در پروتکل RSTP

توجه داشته باشید تفاوت در وضعیت blocking هست ، که ما در rstp این وضعیت را نداریم ، و همیشه پورت ها در rstp  در حال صحبت با پورتهای همسایه خود هستند.

  1. Root port: پورتی از یک سوئیچ سیسکو که حهت برقراری ارتباط با root bridge مورد استفاده قرار میگیرد را root port می نامند.
  2. Designated port: در واقع کامپیوتری که مابین سوئیچ B و C قرار گرفته از طریق Designated Ports پکت های خود را به سوئیچ A ارسال میکند.
  3. Alternate port: این وضعیت برای یک پورت نشانده این است که پورت مورد نظر به عنوان backup برای root port انتخاب شده است.
  4. Backup port: این وضعیت برای یک پورت نشانده این است که پورت مورد نظر به عنوان backup برای designated port انتخاب شده است.

توجه داشته باشید RSTP وضعیت پورتها را براساس فریم های ورودی تغییر میدهد .

انواع وضیعت RSTP تا رسیدن به وضعیت پورت مطلوب

Rapid Spanning-Tree (RSTP)
Rapid Spanning-Tree (RSTP)

در STP پنج وضعیت disabled , blocking , listening , learning و forwarding داشتیم ولی در RSTP سه وضعیت زیر را داریم:

Discarding: این وضعیت در RSTP در واقع ترکیبی است از سه وضعیت disabled , blocking , listening در STP ، در این وضعیت frame ها Drop میشوند و هیچ Mac address ی Learn نمیشود و به دلیل سرعت بالای پروتکل RSTP وضعیت listening احساس نیاز نشده و پورت سریعا به حالت negotiate در میاید.

Learning: در این وضعیت frame ها drop میشوند ولی mac address ها را در سوئیچ نگهداری میکند یا به اصطلاح learn میشوند.

Forwarding: در این حالت سوئیچ فعالیت طبیعی خودش را انجام میدهد و frame های ورودی بر اساس mac address هایی که در سوئیچ learn شده اند ، فرستاده میشوند.

Rapid Spanning-Tree (RSTP)
Rapid Spanning-Tree (RSTP)

عملکرد BPDU ها در RSTP

برای سازگاری بیشتر پروتکل RSTP با STP همچنان BPDU ها بر اساس استاندارد 802.1D فرستاده میشوند. BPDU ها هر 2 ثانیه یکبار برای همسایه ها از طریق تمام پورت ها ارسال میشود و زمانی که به اندازه 3 پکت BPDU جوابی از همسایه مورد نظر دریافت نگردد پورت در نظر میگیرد که همسایه ای وجود ندارد و پورت به وضعیت learning میرود.

RSTP Convergence

Convergence به مرحله ای گفته میشود که در لحظه اول تمامی سوئیچ ها خودشان را root switch در نظر میگیرند و شروع به ارسال BPDU میکنند، پس از ارسال و دریافت BPDU ها از سوئیچ های دیگر root switch در شبکه انتخاب میشود و دیگر هیچ سوئیچی BPDU ارسال نمیکند مگر سوئیچ root.

در واقع Convergence دو مرحله دارد:

  1. انتخاب سوئیچ root یا همان Root Bridge
  2. انتخاب وضعیت پورت یعنی همان root port  , Designated port , Alternate port , Backup port

Port Types ( انواع پورتها )

Edge port: همان طور که از نام پورت پیداست، منظور پورتهایی هستند که به هاست ها یا PC ها در شبکه متصل هستند و در واقع لبه شبکه را تشکیل میدهند. برای جلوگیری از ارسال BPDU ها  Port fast را فعال میکنیم ، BPDU Gaurd و Loop Guard را نیز انتخاب میکنیم.

Root port:پورتی از یک سوئیچ سیسکو  که حهت برقراری ارتباط با root bridge مورد استفاده قرار میگیرد را root port می نامند. درواقع برای برقراری ارتباط با root bridge تنها از یک مسیر استفاده میشود و انتخاب root port مناسب به cost مسیرهای موجود برای دستیابی به root bridge بستگی دارد.

Point-to-point port: برای اتصال دو سوئیچ به یکدیگر استفاده میشود، زمانی که دو سوئیچ به صورت مستقیم به یکدیگر متصل هستند در نظر گرفته میشود که پورتها به صورت Full duplex با یکدیگر negotiate کنند ، اگر وضعیت Half duplex باشد بدین معنی است که بیت دو سوئیچ device های دیگری هم وجود دارد (در حالت half duplex دیگر پورتها را Point to point نمی نامیم)

تنظیمات RSTP

برای فعال کردن RSTP بر روی یک پورت که نقش Edge Port را در شبکه ایفا میکند میبایست از دستور زیر استفاده کنید:

Switch(config-if)# spanning-tree portfast

برای فعال کردن RSTP بر روی یک پورت که نقش Point to Point را دارد و قرار است با سوئیچ مجاور به صورت Full Duplex کار کند ، از دستور زیر استفاده میکنیم:

Switch(config-if)# spanning-tree link-type point-to-point

تنظیمات Rapid Per-Valan spanning tree protocol یا +RP

برای فعال کردن RPVST بر روی کل سوئیچ سیسکو از دستور زیر استفاده کنید:

Switch(config)#spanning-tree mode rapid-pvst

برای برگشتن به حالت پیش فرض PVST از دستور زیر استفاده میکنیم:

Switch(config)# spanning-tree mode pvst

در حالتی که RPVST سوئیچ شما PVST را هم ساپورت میکند، در واقع شما هم stp که بر مبنای IEEE 802.1D است را ساپورت میکنید و هم RSTP را که به صورت ایده آل برای سوئیچ فعال میباشد.

عیب بابی پروتکل RSTP

برای عیب یابی و بررسی وضعیت rstp از دستور زیر استفاده میکنیم :

Switch# show spanningtree vlan vlan-id

Shares:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *